Kent Konseyi “Hilton’a Hayır” dedi.

28/08/2015 · Haberler
Kent Konseyi “Hilton’a Hayır” dedi.

Çanakkale Belediye Meclisinin Hilton Oteli projesi kararının görüşüldüğü ve karara bağlandığı Çanakkale Kent Konseyi Genel Kurul Toplantısı Belediye Nikah Salonunda yapıldı.

Toplantıya 93’ü kurum temsilcileri olmak üzere 150 kişi katıldı. Geç saatlere kadar süren görüşmelerin sonunda yapılan oylamada 1 red, 1 geçersiz oya karşılık 82 oyla “Sahiller Hepimizin Çalışma Grubu Raporu”  genel kurul tarafından onaylandı.

Çanakkale Kent Konseyi, Sahiller Hepimizin Çalışma Grubu’nun Belediye Meclisinin Hilton projesi kararıyla ilgili rapor, Çalışma Gurubu kolaylaştırıcısı Mimar Akın Baran tarafından sunuldu. Baran, raporun sonuç bölümüne dikkat çekerek; “İl Özel İdaresi yerine yapılmak istenen Hilton Oteli Projesi’nin, müştereklerimiz olan “Çanakkale KEP” içeriğine, “Çanakkale Kent Seçmen Beyannamesi” ilkelerine, “Anayasa”ya ve “Avrupa Kentsel Şartı”na  uygun bir proje olmadığını belirtiyoruz.” diyerek sunuşunu tamamladı.

Daha sonra katılımcılar söz alarak görüşlerini açıkladılar. Konuşmacılardan bazılarının söyledikleri özetle şöyle oldu:

Ak Parti Belediye Meclis üyesi Tülay Ömercioğlu; “AKFA dosyası kalkarken ada bazında düzenleme yapılacak dendi. Ada bazında hiçbir çalışma yapılmadı. Ben burada bir oyun hissetmeye başladım. Birdenbire Ağustos gündeminde Ağustos ayında meclis yokken olağan üstü gündemle Hilton projesi gündemimize geldi. Biz hava koridoru açtık dendi. Kat artışı var dendi. 5 kat görünümlü 7 katlı yer yapıldı. Burada kat artışına gidiliyor. Kıyı sahil şeridi yok edilmişken gökdelen dikilecek. Gelin Çanakkale dokusuna ait bir eser bırakalım. Çanakkale’ye yatırım gelecekse şehrin dokusuna uygun olmalıdır. Biz bu şehrimizi torunlarımıza bırakacağız. 100 yıl sonrada gelinip görülecek bir kenti miras bırakmalıyız. Ben 2 Eylül’de Belediye Meclisi’nde de tavrımı devam ettireceğim. Çanakkale’nin menfaatine ne varsa torunlarımıza ne bırakacaksak ona göre yapılaşma olması için burda sizinle beraber el birliği ile hareket etmeye söz veriyorum . 2008 yılındaki karar yanlış bir kararsa Çanakkale’ye zarar veriyorsa bundan geri dönülebilir. Apar topar karar çıkarılması Çanakkale ruhuna aykırıdır.” dedi.

Eğitim-Sen adına konuşan Prof.Dr.Telat Koç; “Çanakkale anayasası Kent eylem planı var. Herkes bu plana katkı sundu. Orada ilkeler belli. Devamında bu kenttin mevcut durum raporunda ilkeler var. 2006 yılında kentin 550 yıllık süreçteki değişim fiziki ortam ilişkisi çalışması yapıldı. Bu kentin bilimsel verilerle doğru gelişmediğini ifade ettik. Bundan sonra hangi düşünce bakış açısı olursa olsun bilimsel verilerden hareketle gelişmeye karar verecek miyiz vermeyecek miyiz? Çanakkale denizi kıyısıyla buluşmak zorunda. Kent imarı biraz  dursun hiçbir şey kaybetmeyiz. Kent soluklansın. Ne yapıyorum ben desin. Hilton gelsin başka yatırımda gelsin ama bilimsel olarak şuraya yapılması doğru densin. Yasa gereği kıyılar,  kamu kullanımına kapatılamaz. Belediye meclisi ve il özel idaresi karar verirken bilimsel raporları dikkate almalıdır. Halkın katılımı ile görüşleri dikkate almadığı için 2008 ve şimdiki kararlar hukuki olarak aşılabilecek noktadadır.” dedi.

Barbaros Mahalle Muhtarı Şaban Şahin; “Sahilimize Çanakkale’nin önemli materyallerinin maketini yapalım gezilsin. İstanbul Haliç kenarındaki gibi.  Buraya otel olmasını istemiyorum.”

CHP Belediye meclis üyesi Hüseyin Koç; “2008 yılına giden bir konu. 2008’de Kent Konseyi vardı. Ne kadar tepki gösterildi. Konuşuyoruz ama ne yapılacağını kimse demiyor. AKFA şahsa, diğer yerler kamuya ait. Bütün sahilleri yapalım dedik. O günden bu güne bir çalışma oldu mu? Şimdi Hilton geldi. Hilton’a nasıl karşı çıkalım olsun ama üç ya da dört kat olsun. Çanakkale’nin büyük bir trafik sorunu var. Ulaşım sorunu göz ardı edilmemeli. Çok ciddi bir ulaşım konusu var. Kent Konseyi ulaşım konusu ile ilgili de genel kurul yapsın.”

CHP Belediye Meclis Üyesi Bilge Şimşek; “Çanakkale 40-50 yıl önceki İstanbul’un haline benziyor. Çanakkale’de sahip olunan çok güzel değerler var. Sonuna kadar halkın yanında olacağım. Son meclis toplantısında biz gelen olay o bölgede Hilton oteli yapılıp yapılmaması konusu değildi. Karar 2008 yılında verilmiş. 1 emsal olarak çıkmış bizim önümüze gelen “hangi proje olsundu”. Başka alternatif yoktu. Hilton yıllar önce ihale almış. Proje kabul edilmiş. Şehir için en uygununu seçtik. Stratejik planlama komisyonu olarak belediye beş yıllık çalışmalarını STK,  sendika, odalara sorarak belirlendi. Bu beş yıllık plan içinde sahil tamamen kordonda açılarak Kepez’e ulaşma olayı var. Halkın kullanımına açık olacak. Bende sahilin tamamen açık olmasını istiyorum. Şahsa ait olan yerlerde var.” dedi.

 

ÜST