2004 Eylül ayında kurulan Çanakkale Kent Konseyi, T.C. İçişleri Bakanlığı'nın yönetmelikte yaptığı son değişikliği uygulamak üzere, 30 Eylül 2009 tarihinde yapmış olduğu Genel Kurul'la Yönetmeliğe uygun olarak organlarının yeniden seçimini ve gereken düzenlemeleri yapmıştır.
Kent Konseyi Başkanının dışında genel kurulda seçilen dokuz üyeli Yürütme Kurulu vardır.
Çanakkale Kent Konseyinin Kadın Meclisi, Kültür ve Sanat Meclisleri vardır.
Kadın Meclisi, Gençlik Meclisi başkanları da yönetmelik gereği Yürütme Kurulu'nun doğal üyeleridir. Yürütme Kurulu her hafta toplanmaktadır.
Kent Konseyi Genel Kurulu Ocak ve Eylül aylarında olmak üzere yılda iki kez toplanmaktadır. Ayrıca olağanüstü toplantılar da yapmaktadır.
Genel Kurul'da onaylanan bir yönergeyle Kent Konseyinin çalışma kuralları, harcama usulleri, çalışma gruplarının ve meclislerin kuruluş ve çalışma kuralları belirlenmiştir.
Genel Kurul toplantılarına Yönetmelikle belirlenmiş temsilcilerin yanı sıra, herkes katılabilmekte, gündemle ilgili görüşlerini belirtebilmektedir.
Görüşmelerde genellikle tartışarak karar alan Konsey'de, oylamanın zorunlu olduğu hallerde ve seçimlerde, yalnızca temsilci olarak katılan üyeler oy kullanabilmektedir.
Kent Konseyi; kentle ilgili herhangi bir alanda/konuda çalışma yapmak, proje gerçekleştirmek isteyen bireylerin oluşturduğu Çalışma Gruplarına bütçe, mekân, araç gereç, malzeme gibi imkânlar sağlamaktadır.
Çanakkale Kent Konseyi'nin ofisinde meclisler, çalışma grupları ve proje işleri sekreterleri ile büro işleri sekreteri görev yapmaktadır.
Çanakkale Kent Konseyi UCLG-MEWA (Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı) üyesidir.
ÇANAKKALE KENT KONSEYİ VİZYONU
Sivil toplumu güçlü bir kentin, ulusal ve uluslararası diyaloğa açık ve ortak iş yapma kültürüne sahip özerk bir kent konseyi olarak; üniversite, belediye ve valiliğin desteğini de alarak; katılımcı ve müzakereci demokrasi ilkesi temelinde, kentlilerin kentin karar süreçlerinde aktif rol almasını sağlayarak; kent vizyonunu gerçekleştirebilmek için çalışır.
ÇANAKKALE KENTİNİN VİZYONU
Kentsel değerlerini sürdürülebilir gelişme anlayışıyla bütünleştiren ve plânlayan; evrensel değerlerden hareketle katılımcı yerel demokrasi anlayışını benimseyen; geleneğindeki toplumsal çoğulculuk ve barış anlayışını geleceğe taşıyan; ticaret ve hizmet konularında öncü; yerel değerleri geliştiren; üniversite ve bölgesel değerleri destekleyen bir kültür ve turizm kenti olmaktır.
ÇANAKKALE KENT KONSEYİ MİSYONU
Çanakkale Kent Konseyi olarak; kentlilerin, kent vizyonunu en etkin şekilde gerçekleştirebilmesini kolaylaştırmayı hedefliyoruz.
karar süreçlerinin demokratikleştirilmesini görev biliyoruz.
ÇANAKKALE KENTİNİN MİSYONU
ÇANAKKALE KENT KONSEYİ İLKE VE DEĞERLERİ
Kent Eylem Plânıyla belirlenmiş "Çanakkale Kentinin İlke ve Değerleri"yle bütünleşik, Çanakkale Kent Konseyi'nin ilke ve değerleri:
Sürdürülebilir Çevre anlayışı: Kentsel doğal çevrenin taşıma kapasitesinin dikkate alınması.
Ortaklık-işbirliği: Kamu kurum ve kuruluşları, Üniversite ve Sivil Toplumun kenti ilgilendiren faaliyetlerde işbirliği ve ortaklığın gerçekleştirilebilmesi ve koordinasyonun sağlanması.
Ortak sorumluluk: Kent ölçeğinde ekonomik ve sosyal kalkınma ile barış ve güvenliğe yönelik tehditlerin ve yönetim sorumluluğunun kent paydaşlarıyla paylaşılması; bunların gereklerinin çok taraflı olarak yerine getirilmesi.
Katılımcılık: Kentteki yasal düzenleme süreçleri ile karar süreçlerinde halkın yer alması.
Müzakere yoluyla ortak akıl oluşturmak: Kent için oluşturulacak kararlarda ilgili tarafların konuyla ilgili görüş ve önerilerinin alınarak varılan kararların kentin ortak aklı olarak uygulamalara yansıtılması.
Dayanışma: Kentsel sorunların, maliyet ve külfetinin temel eşitlik ve sosyal adalet ilkelerine uygun eşit biçimde paylaşılarak çözülmesi.
Çok kültürlülük/çoğulculuk: Kuşaklar ve farklı kültürlerin kentimizin zenginliği olarak anlaşılması ve kent yaşamının bir arada sürdürülmesi.
Fırsat eşitliği: Yaş, cinsiyet, yetenek ve gelir durumu farkı gözetmeksizin herkesin faaliyetlerden ve hizmetlerden yararlanma olanağının sağlanması.
Hakçalık: Kent paydaşlarının doğal ve sosyal kaynaklardan eşit yararlanabilmesi.
Sürdürülebilir yaşantı: Kent paydaşlarının, doğal çevre ve kültür kaynaklarının geliştirilerek geleceğe aktarıldığı bir yaşam anlayışıyla kentin çevresini ve değerlerini kullanması.
Özgürlük: Kentlilerin herhangi bir baskı-şiddet görmeden onurlu bir biçimde kendi yaşamlarını, çocuklarını yetiştirme hakkını ortak yaşam bilinciyle korkusuzca sürdürme hakkına sahip olması.
Bilimsellik: Kararlarda ve yapılacak olan hizmet ve faaliyetlerde bilimsel yöntemlerle elde edilmiş bilgiden yararlanılması.
Özerklik: Kent Konseyi'nin, organlarını oluşturmak, organları yoluyla da oluşturduğu karar ve çalışma süreçlerinde kentin bütün kesim ve görüşleriyle eşit yakınlıkta olması.
Evrensellik: İnsan Hakları ve Kentli Hakları ile ilgili T.C. Devleti'nin imzaladığı ve onayladığı uluslararası sözleşmelerin temel ilkelerinin yerelde uygulanabilir olması.
ÇANAKKALE KENT KONSEYİ TEMSİLCİLER LİSTESİ
RESMİ KURUMLAR (8.madde a-b-c)
MAHALLE MUHTARLARI (8. madde ç )
SİYASİ PARTİLER ( 8. madde d )
ÜNİVERSİTE ( 8. madde e )
KAMU KURUMU NİTELİĞİNDEKİ MESLEK ODALARI (8. madde f )
SENDİKALAR ( 8. madde f )
NOTERLER ( 8. madde f )
İLGİLİ VAKIFLAR ( 8. madde f )
İLGİLİ DERNEKLER ( 8. madde f )
KENT KONSEYİ MECLİSLERİ ( 8. madde g )
KENT KONSEYİ ÇALIŞMA GRUPLARI (8. madde g )