Çanakkale Kent Konseyi Mahalle Meclisleri tarafından 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 103. yıl dönümü nedeniyle düzenlediği program Profesör Doktor Türkan Saylan Belediye Sosyal Tesislerinde yapıldı.
Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başlayan programda Yıldız Şahin kendi yorumuyla İstiklal Marşını, Serpil Seyhan Gürbüz kendisinin yazdığı Çanakkale Geçilmez şiirini okudu. İsmetpaşa Mahalle Meclisi halk oyunları ekibi “Bu Vatan Kimin, Çanakkale Türküsü ve yöresel halk oyunları gösterisi sundu. Esenler Mahalle Meclisinden Fatma Çalışkan, İnci Sezgin ve Semra Güler Çanakkale Savaşından “Kınalı Hasan, Bursalı Nuri Oğlu Hüseyin, Mustafa Kemal Anlatıyor” kesitler sundular.
“Yemen Türküsü, Eledim Eledim” türkülerini bağlamada Dursun Ali Kütük eşliğinde Ayşegül Yıldız ve Necmettin Parlaktaş seslendirdi.
İsmetpaşa Mahalle Meclisi halk oyunları çalışma grubu hazırlamış olduğu “Hoş Gelişler Ola, Eklemedir Koca Konak, Güdüşlünün Çeşmesi, Atabarı” yöresel halk oyunlarını sahneledi. Programın son bölümünde katılımcılarla birlikte 10. Yıl marşı seslendirildi.
Profesör Doktor Türkan Saylan Belediye Sosyal Tesislerinde açılan Çanakkale yöresel kıyafetler sergisi de büyük ilgi gördü.
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan yaptığı konuşmada; “Çanakkale savaşları ile ilgili bir anma programı yapıldı, bu güzel sunumu hep beraber izledik. Ben otururken, burada çok güzel şiirler okudu, türküler söylendi, oyunlar oynandı ve oradan Mustafa Kemal Atatürk’ün güldüğünü hissettim. Mutluydu. Onu nasıl görmek isterseniz öyle görürsünüz. Özellikle kadınlarımızın bu güzel günde etkinlik yapmasından ve karşıdaki şehitlerimizi anmasından büyük mutluluk duyuyordur. O bazen de kararır. Birileri onun önüne geldiğinde kaşları çatılır. Onlar Cumhuriyet, Atatürk düşmanlarıdır. Onlar sadece buranın hamasetinden faydalanıp, kendi siyasi çıkarlarının peşinde olanlardır. Esas Mustafa Kemali hissedenler, Çanakkale’nin insanları. Çanakkale’nin ruhundan, Çanakkale’nin kalbinden Mustafa Kemal’i atmak mümkün değildir, hiç kimse boşuna uğraşmasınlar. Şunu unutmasınlar eğer Çanakkale savaşlarını kazandıysak ve ondan sonra Anadolu’da kurtuluş savaşı kazanıldıysa, daha sonra cumhuriyet kurulup bize özgür, çağdaş bir ülke kuruduysa hepsinin başında Mustafa Kemal Atatürk gelir. Biliyorsunuz karşıda savaşa alman ordualrı ile giridk limon vonsanders koutnadı. Ne zaman ki Mustafa Kemal Atatürk 3 tane tümenin komutasını aldı, o zaman savaşın seyri değişti. Çünkü Türk askeri Mustafa Kemal Atatürk’e güveniyordu. Mustafa Kemal’in emri ile her türlü savaşı vermeye hazırlardı. Mustafa Kemal Atatürk, ‘size ölmeyi emrediyorum’ emrini verirken 34 yaşında. Gencecik bir subay ama inançlı vatanı için her şeyi göze almış bir kişiydi. Türkiye Cumhuriyetinin bugünkü haline kavuşmamızı sağlayan bu savaşlarda Mustafa Kemal ve Çanakkale Şehitlerini minnetle anacağız. Onların gösterdiği yoldan yürüyeceğiz. Onların ne hissettiğini hissetmeye çalışacağız, onlar bugünkü durumumuzu değil, daha ileri ve çağdaş bir ülkede yaşamamızı istiyorlar kardeşçe. Çanakkale’de bunun gereğini yapıyoruz. Çanakkale bunu yapıyor, kadınları sayesinde yapıyor, gençleri sayesinde yapıyor, erkekleri sayesinde yapıyor ama ülkeyi de çağdaş bir ülke haline hep beraber getireceğiz. Özellikle Çanakkale’deki kadınlarımızın yoğun çabaları, bu güzellikleri sunmaları bizleri çok mutlu ediyor. Her zaman söylüyorum, burası kadınların kenti, özgürlüklerin kenti ve barışın kenti. Hep beraber barış içinde yaşayacağız” dedi.